Bagan

18., rano u jutro, smo krenuli iz Yangona za Bagan, redovnom avionskom linijom. Let je trajao oko sat i pol. Prvo zaustavljanje je bilo na tržnici Nyaung Oo u Baganu.

Tržnica u Baganu   Jedna djevojčica s bijelim obrazima   Tekstil je glavna roba koja se prodaje

Bagan je stari, vjerski centar koji se proteže središnjom nizinom Myanmara. Njegovo zlatno razdoblje je počelo s dolaskom na prijestolje burmanskog kralja Anawrahte 1044. godine. Mianmarci taj period zovu Prvo burmansko kraljevstvo. Shwezigon pagoda se nalazi na desnoj strani rijeke Irrawaddy (novo ime je Ayeyarwady) i jedna je od najstarijih u Baganu. Bila je uzor po kojem su kasnije sagrađene gotovo sve ostale pagode u Burmi.

Na dnu ulice   Shwezigon pagoda   Karakteristične kule
Ulaz u pagodu Shwezigon   Trenutak obiteljskog odmora

Na sljedećim slikama je jedna zidana pagoda koja nam se posebno svidjela, jako je stara i prilično dobro sačuvana. Okružena je mnogobrojnim palmama i cvijećem koje i samu pagodu čine još ljepšom. Na žalost, ne sjećam se imena pagode.

Stara pagoda sagrađena s ciglama   Zapadna fasada   Cvijeće u dvorištu

Hram Htilominlo je jedan od najvećih hramova u Baganu. U njemu se nalaze četiri statue Bude u prizemlju i na gornjem nivou, ali su stepenice koje vode na kat bile zatvorene.

Hram Htilominlo   Htilominlo viđen iz daleka
Buda obložen zlatom   Dan je bio naporan   Dvije bočne niše

Ananda je jedan od najljepših, najvećih i najbolje očuvanih hramova u cijelom Baganu. U njemu se nalaze četiri pozlaćene statue Bude u uspravnom položaju, visine 9,5 metara. Prijeći preko popločanog dvorišta bosim nogama je bilo gotovo nemoguće jer je pod bio užaren.

Ananda jedan od najbolje očuvanih hramova   Neuobičajena skulptura Bude u stojećem stavu   Brojni hodnici u hramu
Pogled na vanjski dio   Stablo u prvom planu   Jedna figura na ulazu

Pogled s jedne pagode na koju se moglo popeti, a koje se ne sjećam imena, je bio fantastičan.

Fotografija kroz prozor   Pagode u zelenilu   Vitkost konstrukcije
Panoramska slika Bagana   Stotine pagoda se prostiru ispred mog objektiva   Detalj kupole

Taj dan smo ručali u restoranu na obali rijeke Irrawaddy. U ovom periodu godine ima malo padavina i zbog toga je nivo rijeke bio jako nizak. U kišnom razdoblju nivo naraste oko 6 metara. Ručak je bio popraćen s tradicionalnom mianmarskom glazbom u izvedbi dva glazbenika i jedne pjevačice.

Ručak na obali   Rijeka Irrawaddy   Glazbenici su nas zabavljali za vrijeme objeda

Nakon ručka smo posjetili jednu radionicu u kojoj se izrađuju razni predmeti od čuvene mianmarske lake. Uglavnom su žene te koje rade jer je potrebno strpljenje i preciznost prilikom izrade koja se odvija u mnogo faza.

Radionica mianmarske lake   Izloženi predmeti u vitrini

Prije večere smo se popeli na Tayok pagodu i uživali u zalasku sunca. Pogled s visine na mnogobrojne pagode osvijetljene posljednjim zrakama sunca, tišina, mirisi i boje je bilo nešto fantastično... osjećaj apsolutnog mira.

Tayok pagoda   Zalazak sunca

Drugi dan u Baganu

Sljedeći dan u Baganu, 19., smo ujutro letjeli balonom, a odmah nakon toga išli na Monte Poppa. Ova dva događaja imaju posebne stranice koje su im posvećene. Nakon povratka s izleta na Monte Poppa, provozali smo se barkom po rijeci i između ostalog uživati u zalasku sunca.

Usidrene riječne barke   Otisnuli smo se na rijeku   Brodove treba i održavati   Nas dvoje, zadovoljni   Tu su i ribari   Prije sutona

Te večeri smo večerali u restoranu "Nando", u centru mjesta, par kilometara od našeg hotela. Tamo svaku večer izvode tradicionalnu mianmarsku predstavu s marionetama. Uz umjetnike koji pokreću marionete (vidljivi su na pozornici) bio je i jedan mali orkestar s tradicionalnim instrumentima koji je pratio događanja na sceni. I jedni i drugi su bili izvanredni. Predstava je bila izvođena tijekom večere tako da smo na kraju jeli hladna jela jer je sva naša pažnja bila usmjerena na predstavu.

Glazbenici u akciji   Marionete   Oni koji upravljaju marionetama   Publici se je predstava svidjela   Glumci među publikom

Myanmar
Početna

Yangon
U dolasku

Bagan

Mandalay

Pindaya e Kalaw

Jezero Inle

Zlatna Stijena

Yangon
Na povratku