Let balonom iznad Bagana

Drugog dana u Baganu (19. ožujak), rano ujutro uz izlazak sunca krenuli smo na izlet sa zračnim balonom (mongolfijera). Kretalo se prije nego je počeo doručak u hotelu u kojem smo odsjeli. Da ne bi krenuli praznog želudca, noćno osoblje nam je ponudilo čaj i jedan tost. To je za nas bio prvi let balonom i sigurno je uz ljepotu krajolika i to doprinijelo uzbuđenju. U zrak su se digli istovremeno 3 balona, svaki s 8 putnika.

Prvo se s jakim ventilatorom počne napuhavati balon   Balon je konačno u uspravnom položaju, spreman za ukrcavanje   Pogled na druge dvije mongolfijere
U letu   Naš pilot David   Paljenje gorionika

Pogled iz balona, s prvim zrakama sunca, laganom jutarnjom maglom i rijekom Irrawaddy u daljini, je bio jednostavno čaroban. Najveća visina koju smo dosegli je bila oko 450 metara. Naš pilot David, Englez koji već puno godina leti balonom u Myanmaru, nam je poklonio trenutke dodatnog uzbuđenja leteći jako nisko, po mojoj ocjeni 20-30 metara iznad tla, silazeći ispod visine pagoda i drveća.

Rijeka Irrawaddy   Jutro je bilo s izmaglicom   Grupa hramova ispod nas   Upravo iznad jednog hrama   Na osami   Vidljivi su prvi tragovi jutarnjeg sunca   Jedna od najljepših pagoda   Panorama Bagana   Naši suputnici su daleko   Letimo vrlo nisko   Ovdje smo na desetak metara visine   Jedna od najimpozantnijih građevina   Blizu smo rijeke   Bezbroj malih hramova

Evo i jedan kratki film od 54 sekunde (6 MB), u formatu AVI (640 x 480), sa samog početka leta u balonu. Prvo pogled na cijelu ekipu koja je sudjelovala u pripremama za polijetanje. Izlazak sunca na horizontu i druga dva balona koji se počinju dizati, praktično zalijepljeni jedan za drugoga. Seoske kućice postaju sve manje i uzbuđenje i osjećaj slobode nas počinju prožimati.

Video snimka leta balonom

Spuštanje s balonom je najsloženija i najopasnija operacija, zbog toga se tražilo od nas da prije i tijekom leta vježbamo poziciju za slijetanje. Slijetanje je bilo odlično, jako mekano i na odredištu nas je čekao lagani doručak (voće i kolači) i čaša odličnog šampanjca s kojim smo nazdravili uspješnom pothvatu. Svi sudionici su dobili diplomu koja potvrđuje njihovo sudjelovanje.

Sretno smo sletjeli   Ovdje je proslava   Zdravica s pilotom

Dva moja prijatelja su me čudno gledala kada sam im prepričao naš let s mongolfijerom. Obojica su držala da se radi o kockarskom pothvatu i da poduzimanje takvih avantura nije jako mudro. Jedan je bio prilično upućen u tu aktivnost i nabrojio mi je nekoliko nesreća koje su se dogodile u toku leta ili prilikom spuštanja. Objasnio sam mu moje gledište da svaka stvar mora imati u sebi adrenalina da bi doživljaj bio onaj pravi, koji se utisne u sjećanje.

Dvije godine kasnije smo ponovili ovo iskustvo u Turskoj, u oblasti Kapadocija, famoznoj po fenomenu erodiranih stijena koje se danas prikazuju posjetiocima u skulpturnim formacijama. Let je bio previše siguran. Strujanje zraka je bilo izuzetno sporo tako da smo imali osjećaj da se nalazimo u statičkoj poziciji i da se ništa ne događa. Kao što to i obično biva, prvo iskustvo je ono pravo i ponavljati ga puno puta nema smisla; samo predstavlja bacanje novaca.

Myanmar
Početna

Yangon
U dolasku

Bagan

Mandalay

Pindaya e Kalaw

Jezero Inle

Zlatna Stijena

Yangon
Na povratku