Mandalay

20., kao i obično rano ujutro, s redovnom linijom od Air Bagan-a, prebacili smo se iz Bagan-a u Mandalay. Mandalay (čita se Mandalei) je drugi grad Myanmar-a po veličini, poslije Yangon-a, i ima otprilike milijun stanovnika. Osnovan je 1857 od strane imperatora Mindon Min-a i bio je glavni grad burmanskog nezavisnog carstva do kraja 1886, godine kada je Burma okupirana i koloniziran od Engleza.

Prvo smo posjetili manastir Mahagandhayon ad Amarapura u kojem živi oko 1000 svećenika. U stvari se radi o malom selu s oko 25 zgrada gdje svećenici žive i studiraju. Upravo na dan kada smo mi bili u posjeti, jedna bogata obitelj je organizirala ručak za sve svećenike i uz to su i služili rižu. Budistički svećenici jedu samo jedan put na dan, oko 10 sati ujutro.

Svećenici u redu za hranu   Vrijeme je za dnevni obrok   Higijena na prvom mjestu

Nastavljajući razgledanje, ušli smo u jednu radionicu gdje za tkanje svile: sve potpuno ručno, na nekih 20-ak tkalačkih okvira.

Tkanje svile   Tkalački stol   Brat i sestra

U Maha Muni Pagoda se nalazi takozvani "Debeli Buda". To je jedna Budina statua u mjedi, visoka oko 4 metra, koja je u toku godina prekrivena s listićima zlata koje postavljaju brojni posjetioci. Računa se da je danas sloj nanesenog zlata dosegao debljinu od oko 15 centimetara: to je razlog zašto je Buda debeo.

Debeli Buda   Trenutak za molitvu   Očaravajući kipovi   Mandalay

Posjetili smo i radionicu u kojoj proizvode listiće zlata koji se lijepe po statuama Bude. Kreće se od jedne polugice zlata od oko 32 grama, koja se kuje čekićem i tako postaje sve tanja. Rekli su nam da od jednog takvog komadića uspiju dobiti traku zlata dugačku 27 kilometara. Izgleda nevjerojatno, ali listići su doista vrlo, vrlo tanki. To potvrđuje i cijena; 2 zlatna listića, veličine 4x4 cm koštaju oko 2 dolara. U istoj radionici proizvode i papir od bambusa, vrlo otporan, koji se koristi za odvajanje listića za vrijeme kovanja.

Teški maljevi   Proizvodnja zlatnih listića

Kraljevska rezidencija obuhvaća vrlo široki prostor u centru Mandalay-a, otprilike jedan kvadratni kilometar, i ograđena je visokim zidom i jednim širokim jarkom s vodom. Cijeli kompleks je nedavno restauriran jer je bio potpuno uništen u jednom požaru u toku drugog svjetskog rata. Malo van kraljevskog kompleksa, nalazi se jedna prekrasna pagoda, Shwenandaw Kyaung, izgrađena od tikovine. Pagoda je nekada bila dio kraljevske rezidencije, ali je u 18. stoljeću bila premještena van zidina: tako se je sačuvala od požara.

Kraljevska rezidencija   Posljednji mianmarski kralj   Pagoda izgrađena od drveta

Kuthodaw Paya je kompleks koji sačinjava jedna velika centralna pagoda i 729 malih pagodice koje okružuju glavnu pagodu. U pagodicama se nalaze mramorne ploče na kojima su uklesani sveti tekstovi budizma i zato se smatra najvećom knjigom na svijetu.

Kuthodaw Paya   Kompleksom dominira bijela boja   Ulaz u kućicu   Najveća knjiga na svijetu

Prije zalaska sunca popeli smo se na brdo iznad Mandalay-a s koga se pruža lijepi panoramski pogled na grad i okolicu, ali na žalost vidljivost taj dan nije bila najbolja. Za večeru smo obukli lokalnu odjeću koju smo kupili na jednoj tržnici i večerali smo u jednoj lokalnoj pivnici u koju normalno ne zalaze turisti.

Mandalay u sumrak   Čudovište, bar za nas zapadnjake   U lokalnoj odjeći

Drugi dan, 21. smo krenuli za Monywa, gdje smo i prespavali. Vratili smo se u Mandalay dan iza, kasno popodne.
23. smo nastavili s razgledanjem okolice Mandalay-a i posjetili Mingun, stari kraljevski grad.

Na povratku iz Mingun-a u Mandalay, poslije ručka u jednom restoranu, smo si priuštili jedinu pravu pauzu u toku ovog putovanja: bazen u hotelu gdje smo odsjeli. Nebo je bilo lagano pokriveno s oblacima, tako da sunce nije pretjerano peklo. Lijepi okoliš s palmama i hladna piva su nam pomogli da prikupimo nove snage za nastavak putovanja. Uz to bio je Uskrsa, pa smo tako dali mogućnost i našem vodiču da proslavi blagdan sa svojim prijateljima (živi u Yangonu, ali ima prijatelje na sve strane). Bio je to zadnji dan našeg boravka u Mandalay-u i okolini.

Odmor u bazenu hotela

Myanmar
Početna

Yangon
U dolasku

Bagan

Mandalay

Pindaya e Kalaw

Jezero Inle

Zlatna Stijena

Yangon
Na povratku