Mingun

23. rano ujutro smo se uputili prema jednoj maloj luci u blizini Mandalaya, gdje smo se ukrcali u veliku barku s motorom da bi se provozali po rijeci Irrawaddy. Na putu za Mingun, koji je bio naše odredište, posada barke je organizirala prodaju uobičajenih predmeta za turiste: narukvice, ogrlice, lake i majice. U luci Minguna se nalazi predivna bijela pagoda Settawya Paya, u kojoj se nalazi otisak Budinog stopala.

  Raduju nam se   Na brodu   Naselje na obali rijeke   Uživamo u vožnji   Tu je i mala tržnica suvenira   Pogled s rijeke   Kontrast boja

Na desnoj strani rijeke Irrawaddy se nalazi Mingun, stari kraljevski grad kojim dominira pagoda Pa Hto Daw Gyi, ili Mingun Paya, nedovršena pagoda. Ta pagoda je bila započeta za kralja Bodawpaya da bi se nakon njegove smrti prekinula izgradnja: da je bila dovršena bila bi to najveća pagoda na svijetu. Tijekom stoljeća bila je teško oštećena u potresima, od kojih je najjači bio 1839. godine. Na nasipu koji se formirao od urušenog materijala su napravljene stepenice kojima se, naravno bosi, može uspeti na vrh s kojeg se pruža lijepi pogled. U blizine se nalazi Mya Thein Tan pagoda, potpuno bijela. Prije nego smo stigli do Mya Thein Tan (pješke u pet minuta), zaustavila smo se da vidimo najveće zvono na svijetu, još uvijek obješeno i u funkciji: ima promjer od 5 metara i teško je 90 tona.

  Pagoda Pa Hto Daw Gyi   Mingun Paya, nedovršena pagoda   Panoramsko okruženje   Dva slona koji čuvaju hram   Najveće zvono na svijetu   Dva vola vuku kola   Bijela pagoda   Poziranje

Dan je bio jako vruć i uspon na Pa Hto Gyi prilično naporan, tako da nam je dobro došla pauze u jednom, nazovimo ga, baru uz cestu da bi se osvježili s hladnom pivom. A bila je tu i Ćići sa svojom lepezom. Uz cestu se nalaze mnogobrojne galerije sa slikama lokalnih umjetnika, jako cijenjene i od strane pasa, kao što se može vidjeti iz priložene fotografije.

Ćići me hladi lepezom   Pas koji je volio slike

Malo nakon podneva smo se vratili u Mandalay.

Myanmar
Početna

Yangon
U dolasku

Bagan

Mandalay

Pindaya e Kalaw

Jezero Inle

Zlatna Stijena

Yangon
Na povratku