Monywa

S autom, 21. ujutro, smo se uputili prema Monywa-i. Po putu je bilo interesantnih stvari koje je trebalo pogledati. Popeli smo se na jedno brdo na kojem se nalazi jedna pagoda s puno statua Bude u sjedećem položaju. U daljine se je vidjela naša sljedeća meta, jedna pagoda u obliku ženskih prsa, koju je kralj dao izgraditi po uzoru na prsa svoje supruge. Pagoda se zove Kaungmudaw i nalazi se otprilike 10 kilometara od Sagaing-a, u blizini Mandalay-a.

Zaobljeni zid   Kipovi Bude u sjedećem položaju   Ulaz u kompleks pagode Kaungmudaw   Pagoda u obliku ženskih prsa

Naredno zaustavljanje je bilo doista vrlo zanimljivo: dvije statue Bude nedavno izgrađene. Jedan Buda u ležećem položaju, dugačak oko 90 metara i jedan ogroman u stojećem položaju visok 170 metara. Ovaj zadnji je praktično jedan neboder u obliku Bude, izgrađen u armiranom betonu i čeliku, s 33 kata, s prozorima i liftom, koji nije radio. Unutar zgrade se još radilo i rekao bih da će se raditi još par sljedećih godina prije nego što sve bude dovršeno. Popeli smo se do 28. kata (zadnjih 5 katova nije bilo otvoreno za posjetioce). Vani je bilo jako vruće i možete zamisliti kako je bilo unutra, u zatvorenom prostoru. Na katovima su prisutne mnogobrojne statue. Zidovi su oslikani sa scenama iz pakla: orki koji prže i jedu ljude, pecaju ih...

Buda neboder   Luiđi i ja   Kvadratići su prozori   Unutrašnjost nebodera   Zid s ilustracijom   Orki prže ljude u tavi   Detalj konstrukcije spomenika - vjetrovni spreg   Pogled na ležećeg Budu

Nedaleko od gigantskog Bude se nalazi stari park s 1000 statua Bude, svaka ispod jednog drveta, koje se zove Bo.

Konačno malo hlada   Drvo Bo sa statuama

Malo dalje smo posjetili pagodu sa 600.000 statua Bude. Ima mnogo velikih statua, ali je najveći broj malih kipića koji prekrivaju sve zidove pagode.

Pagodu sa šesto tisuća statua Bude   Oltar   Grupa velikih i malih figurica

Kasno popodne smo stigli u Monywa. Ostavili smo prtljag u hotelu i nakon šalice kave na terasi bungalow-a krenuli smo u obilazak mjesta. Našu pažnju je privukao jedan mali mostić, napravljen od tikovine, pomalo "pijan". Ne samo da ide gore dole, što se dobro vidi na slici, nego i krivuda lijevo, desno. Prije večere smo popili dobru tamnu pivu ABC u jednom lokalnom baru.

Pijani most

Dan iza, 22., smo se uputili prema famoznim pećinama iskopanim od tamošnjih stanovnika prije tisuću godina. Uz put smo se zaustavili da promatramo kako lokalno stanovništvo proizvodi bakar iz zemlje bogate bakrenom rudom. Postupak je gotovo isti kao i u prastara vremena, bez ikakve tehnološke pomoći.

Proizvodnja bakra   Radi se bez ikakve tehnologije   Iskopane pećine   Freske na zidu pećina   Puno zelenila   Lijepljenje zlata   Niz kipova Bude u jednoj pećini   Patina daje doživljaj starih vremena   Na ulazu, s pogledom prema suncu   Neke figure su pokrivene prašinom

Vračajući se prema Manadalay-u, zaustavili smo se, odmah uz cestu, u jednom malom selu da bi probali dva lokalna specijaliteta. Jedan od njih je piva od palme, a drugi je stvarno poseban, koji se ne probava svaki dan: miš na žaru. Priznajem da nam je trebalo malo hrabrosti prije nego što smo ga okusili. Okus? Sliči na dobro prepečenu svinjetinu i svidjelo nam se. Da su mi negdje to poslužili i da nisam znao što jedem sigurno bih tražio repete.

Lokalni bar   Pečeni miš   Tanjur s pečenjem i čaša palminog piva

Već u blizini Mandalay-a, posjetili smo najduži drveni most od tikovine na svijetu, U Bein, dugačak 1,2 kilometra, koji povezuje mjesta Amarapura e Innwa. Dijelovi mosta koji su s vremenom bili oštećeni, zamijenjeni su s ružnom konstrukcijom u armiranom betonu. U jednom smjeru smo išli pješke preko mosta, a natrag smo se vratili s barkom (cijena prijevoza je 3 dolara). I kako je to obično bilo svih dana, zadnja posjeta se podudarala sa zalaskom sunca.

Drveni most od tikovine   Most je samo za pješake   Polje preko kojeg se prelazi   Djevojke u čamcu   Oni su nas pratili dobar dio puta   Malo smo i veslali   Odbljesak sunca na vodi

Pred kraj dana smo se vratili na večeru i spavanje u hotel u Mandalay-u.

Myanmar
Početna

Yangon
U dolasku

Bagan

Mandalay

Pindaya e Kalaw

Jezero Inle

Zlatna Stijena

Yangon
Na povratku